vrijdag 10 juni 2011

De stormen van het leven




Jacobus 1:2-3 - De stormen van het leven ...

Het moet u tot grote blijdschap stemmen, broeders en zusters, als u allerlei beproevingen ondergaat. Want u weet: wanneer uw geloof op de proef wordt gesteld, leidt dat tot standvastigheid. (Jak. 1:2-3 NBV)

Deze verzen vormen de opening van de brief van Jakobus aan de twaalf stammen van Israƫl. Dus het was een brief gericht aan het volk van God die in diaspora (de verstrooiing van het Joodse volk over de "wereld"). Anders gezegd, het was gericht aan het volk van God die niet langer afgezonderd leefde, maar nu juist in de wereld leeft. Wanneer ik dit zie, dan wordt deze brief opeens een brief gericht aan ons, want wij zijn Gods volk in de wereld. De Heer Jezus bad in Johannes 17 dat God de Vader ons niet uit de wereld haalt, maar juist beschermt in de wereld.

Hier zien we dat Jakobus de gelovigen oproept om blij te zijn wanneer ze door verschillende beproevingen moeten gaan. Hieruit blijkt dus dat bescherming niets te maken heeft met afzondering! Jezus bad voor bescherming en er is lange tijd door velen gedacht dat dat betekende dat je niet door situaties moet gaan. Maar wanneer we deze tekst begrijpen, dan zien we dat wij ook situaties zullen tegenkomen in het leven, die best pittig kunnen zijn. Als we dit vertalen naar Gilbert-taal dan kan ik het beste deze winter als voorbeeld nemen. Het is best koud buiten en iedereen heeft te lijden onder die kou. Maar wanneer je je goed kleedt (bijvoorbeeld door een dikke trui, warme jas, sjaal, handschoenen en muts aan/om te doen), dan ben je beschermd tegen de kou. Je kan dan de kou in, zonder dat het schadelijk voor je is. Zo moet je ook de bescherming van God zien.

Dus dat is eigenlijk het enige wat ik je wil meegeven deze dag. Ik wil niet eens dieper ingaan op de beproevingen, dat zullen we vast nog wel een keer doen. Maar voor vandaag... don't worry, don't panic, wanneer je door beproevingen heen gaat. Weet dat het bij het plan van God hoort en dat Hij je zal beschermen. En als je wilt weten hoe je die warme jas, die dikke trui, muts, sjaal en handschoenen moet zien? Nou, dat is het Woord van God! Wanneer jij tijd blijft investeren in Gods Woord, zoals je nu al doet door dit te lezen, maar ook daarnaast, zelf gaat graven in het Woord, dan zal je iedere keer nieuwe elementen van Gods Woord zien. En deze kleine openbaringen vormen als het ware lagen van waarheid die jou bekleden in deze wereld. Want het is Gods wil dat jij je plek inneemt in deze wereld en dat jij je licht laat schijnen tot eer van God!

@geschreven door Gilbert



Geen opmerkingen:

Een reactie posten